Pin It
25/12 2017

Орехите – ето защо са толкова полезни!

За ползата от орехите се носят легенди. По форма изчистените ядки наподобяват човешкия мозък. И наистина, орехът стимулира мозъчната активност

Омега-З мастните киселини, съдържащи се в орехите, участват във формирането на мозъчните клетки.

При това орехите са силно калорийни. В 100 грама се съдържат 654 калории – два пъти повече от калорийността на макароните или кашата от елда. Няма нищо по-добро за поддържане функционалността на стомаха от няколко ореха между закуската и обяда.

Те намаляват риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, тъй като подобряват работата на слоя клетки, покриващи повърхността на съдовете. Стабилизира нивото на кръвното налягане и препятства формирането на плаки и тромби.

Настойката от зелени орехи се използва за лечение и профилактика на исхемичните болести на сърцето: стенокардия, аритмия, инфаркт.

Ореховото масло се използва и в козметиката. То оказва подмладяващо действие върху кожата, укрепва косите и ноктите. То влиза в състава на противовъзпалителна маска, подходяща за всеки тип кожа. Притежава регенериращи свойства.

Високото съдържание на йод в орехите обяснява ползата му за хора, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза. Йодът регулира обмяната на веществата и без него животът е невъзможен. Орехите се препоръчват и за хората, които живеят в райони със залежи на гранит и зони с повишен радиационен фон.

Високата калорийност на орехите е опасна само ако изядете цяла купа, което е трудно, тъй като ядките са много хранителни. Достатъчни са 3 – 5 ореха, за да помогнете на организма си и при това фигурата ви няма да пострада.

Добавете коментар