Оптимизмът е състояние, което всеки човек трябва да достига по-често. А хората с нелечими или просто тежки заболявания, е добре да усъвършенстват оптимизма си, в името на здравето
Изследване на учени от Университета Дюк и Колумбийския университет включва 2400 души, страдащи от ангина пекторис. Експертите няколко пъти оценяват нивото на оптимизъм на доброволците по отношение на бъдещето. Изследователите са установили, че оптимистите с 30% по-рядко се нуждаят от болнично лечение почти две години по-късно, съобщава The Daily Mail.

Участниците с най-оптимистично отношение трябваше да бъдат хоспитализирани 40% по-рядко от доброволците, които не били оптимисти. Отчасти това се дължи на факта, че оптимистите първоначално са имали по-добро здравословно състояние. Специалистите взеха предвид този фактор. След това разликата между най-оптимистичните хора е намаляла само с 10%.

Предишни проучвания показват, че оптимизмът също е в състояние да подобри състоянието при хора, болни от рак, инсулт, респираторни заболявания и инфекции. Може би фактът е, че настроението на човека засяга хормоналния фон. Например, оптимизмът намалява нивата на стресовите хормони, като адреналин и кортизол. И това, на свой ред, оказва положително влияние върху здравословното състояние.

Освен това, оптимизмът предпазва от проблеми с паметта. Предишни проучвания показват, че оптимизмът е свързан с правилното хранене и активния начин на живот. Също така намалява риска от различни здравословни проблеми, като инфаркти и удари. Учените от университета в Мичиган решиха да разберат доколко оптимизъм засяга когнитивните функции на възрастните хора.

Специалистите анализираха данните от 4624 души над 65-годишна възраст. Доброволците са наблюдавани в продължение на 4 години. По време на проучването 502 участници са развили когнитивни увреждания, включително проблеми с паметта и вземането на решения. Изследователите са взели предвид факторите, които биха могли да повлияят на резултатите.

Изследването показа, че доброволците с високи нива на оптимизъм имат намален риск от когнитивно увреждане. Експертите казват: нивото на оптимизъм може да бъде увеличено с помощта на прости упражнения, например, написване на есе за по-добър живот в бъдеще.