Учените направиха невероятно откритие. Оказва се, че огромен брой вируси и бактерии циркулират в земната атмосфера


И те могат да стигнат до повърхността на планетата от небето, пише The International Business Times. Едновременно с това, вирусите и бактериите могат да са с повишено ниво до повърхността и в тропосферата.

Патогените могат да пътуват хиляди километри преди да се завърнат на повърхността на Земята. Коментира Къртис Сатл вирусолог от Университета на Британска Колумбия: „Повече от 800 милиона вируси на квадратен метър може да се намери в атмосферата. Това обяснява защо генетично подобни вируси често се срещат в различни среди по целия свят.“.

Вируси и бактерии навлизат в атмосферата с частици от земята или с аерозол от океаните и моретата. Учените са ги идентифицирали, като са направили анализ на въздуха на височина над 2500 метра. Оказа се, че всеки ден милиарди вируси и десетки милиони бактерии се разпространяват на всеки квадратен метър от атмосферата. На Земята те се връщат с дъжд или пясък от Сахара.

И още по темата вируси. Ново проучване, включващо 3000 души, стана повод за ето тази новина. Учените открили, че студеният душ не предпазва хората от здравословни проблеми, включително настинки и грип. Въпреки това, благодарение на студа, хората се разболяват по-рядко. В допълнение, студеният душ съкращава продължителността на болестта, съобщава „MedikForum“.