Най-важен за болния от рак е онкологът. Той ще ръководи дълго време лечението според приетите медицински правила и стандарти


Но в очите на болния хирургът е героят, спасил живота му в критична ситуация или поне направил „каквото е могъл“.

Крайната диагноза обаче поставя патологът, който е описал промените в хистологичните препарати. Той „издава присъдата“ рак и определя неговия стадий и степен на злокачественост. Той е човекът зад кулисите. Пациентите рядко се срещат с него. Най-често това става при търсене на второ мнение. Патолозите винаги са обективни, но те не определят клиничното поведение, т.е. лечението.

В България, както и в целия свят, лечението е мултидисциплинарно. То е дело на онкологичен комитет от поне 5-има лекари с различни специалности. Комитетът не отговаря на въпроса дали ракът е лечим, а само описва пътя на лечението му. Оттук и най-важният човек за болния става онкологът от комитета.

Лекарите казват истината на болните, защото диагнозата винаги е изписана в епикризата и тя е истинска. Друг е въпросът, че първо, пациентът не разбира написаното, защото в България все още е прието диагнозата да се изписва с латински термини. И второ, даже и да разчете диагнозата, пациентът не може да си я дешифрира.

Всеки се интересува от прогнозата за живота си. Тя може да се дискутира само с лекаря му. Тези разговори са продължителни и доста трудни поради следните причини:

• Болният не разбира медицинската терминология и не може да отсее детайлите.

• Болният е объркан и потиснат, вниманието и концентрацията му са намалени и той не може да разбере, а често и не осъзнава това, което чува.

• Болният често е с нагласата „да си знае“ какво му е.

• Болният понякога не иска да знае истината или я игнорира.

Ако лекарят директно отговаря на въпросите на пациента, думите му може да се възприемат като груби (истината в случая е неприятна). Често се задават въпроси от рода „А колко ми остава?“. На тях не се отговаря конкретно. Всеки конкретен отговор би бил неправилен и груб. Ако има изобщо отговор на този въпрос, той се базира на статистики и нерядко е неверен за конкретния човек. Ето защо този въпрос не бива да се задава от болния или от негови близки.