Омега-3 киселини предотвратяват болести, които могат да застрашат човешкото здраве


Омега-3 мастни киселини „изключват“ определени гени на листерия – бактериите, които причиняват литериоза. Важно е омега-3 киселините да не убиват листерията, тъй като заплахата от смърт в бактериите предизвиква съпротива.

Служителите на университета в Южна Дания са установили, че честата консумация на храни или хранителни добавки с омега-3 мастни киселини „изключват“ определени гени на листерия – бактериите, които причиняват литериоза. За целта е важно омега-3 киселините да не унищожават напълно патогените, които причиняват листерия. Киселините на омега-3 могат да се открият в храни, като орехите, зехтина и сьомгата, пише The Daily Mail.

Изследователите в лабораторията подлагат бактериите Listeria monocytogenes на различни концентрации омега-3 киселини. Проучването показва, че 30 минути след въвеждането на киселината омега-3 започва да повлиява на бактериите. Мастните киселини „изключват“ бактериалните гени, отговорни за способността да причиняват инфекции.

Учените се надяват, че тяхното откритие ще доведе до разработването на нови методи за лечение на листериоза. Вероятно омега-3 киселините могат да се борят не само с Listeria, но и с други бактерии, устойчиви на съвременните антибиотици.

Важно е да се знае, че продуктите, богати на омега-3 мастни киселини, предпазват тялото от въздействието на замърсяването на въздуха.

Учените от болницата в Масачузетс твърдят, че използването на продукти с омега-3 мастни киселини може значително да намали щетите, причинени на тялото от замърсяването на въздуха. Омега-3 киселини се намират, например, в мазна риба, соята и спанака, съобщава The Indian Express.