Липсата на съм и застоялият начин на живот са сигурен начин да си навлечете куп болести


Лекарите от всички страни твърдят, че недоспиването е все по-сериозен проблем, който води до последици за здравето. Масово хората спят по-малко от препоръчителните 8 часа на денонощие. Трима на всеки 10 възрастни спят даже под 6 часа. Последствията са хипертония, депресия, затлъстяване и диабет.

При недоспиване дори в най-спокойния ден организмът ви сякаш е в стрес, защото се вдига нивото на хормона норепинефрин. Намалява обаче интерлевкин 6 – протеин с антивирусни свойства.

Когато ви се случи да не спите достатъчно през нощта, (а и всеки ден, ако имате възможност), поспете поне 30 минути. С изследвания е установено, че кратката дрямка помага за възстановяването на имунната и невроендокринната система.

Няма никакво съмнение, че заседналият начин на живот е вреден за здравето. Полезно е движението. Но сами установете при каква физическа активност се чувствате най-добре.

Защото онези прословути 10 хиляди крачки (около 6 км) на ден, които са се превърнали едва ли не в стандарт за здравословно движение, не са научно обосновани, а са маркетингов трик. „Правилото на 10-те хиляди крачки“ е измислено през 1965 г. от японска компания, за да продава един от първите крачкомери. Просто 10 хиляди звучи добре.

Може на вас около половин час разходка на чист въздух да ви е достатъчна. Но за по-малко и без крачкомер баба ви ще каже, че съвсем сте се обездвижили.