Бъбреците може да страдат не само заради недостатъчния прием на течности, и най-вече вода. Те може да се разболеят и заради приема на някои храни


Американските лекари съставиха списък на продуктите, които водят до образуването на камъни в бъбреците. По тяхно мнение най-опасната напитка е кафе. Тази напитка активира работата на бъбреците, като увеличава натоварването върху тях. Това води до влошаване здравето на бъбреците.

На второ място е червеното месо. Лекарите препоръчва да се замени с пилешко. Освен това, от гледна точка на вредността, солта също не бива да са пренебрегва. Излишъка от сол, задържането на течности се случва в организма, образуват се различни „депозити“ в бъбреците, които израстват в камъни. На четвъртото място е чая (всякакъв вид), а на пета позиция – содата. Повишава нивото на калция в урината и дори застрашава от бъбречната недостатъчност.

В същото време, каркадето (хибискус), според друго проучване, се препоръчва на жени по време на менструация. Има причини да се смята, че тази напитка намалява болката на фона на отказа от болкоуспокояващи лекарства. Препоръчва се да се пие поне една чаша караде на ден. В допълнение към анестетичния ефект, напитката подобрява настроението и оказва положително влияние върху работата на тазовите органи, като цяло.

Освен това, добре е да се знае, че редовният полов живот също пази от образуването на камъни в бъбреците.

Според ново проучване, проведено от турски учени, мъжете, които правят секс три до четири пъти седмично, са по-склонни да се отърват от камъни в бъбреците. При такива пациенти камъните често се появяват спонтанно.