Pin It
22/12 2017

Новогодишните празници разболяват – емоционално и физически

Новогодишните празници са в състояние да ни разболеят. Още в началото на декември се появява една истерия във въздуха, която действа на емоциите на много хора


Новогодишните празници са изпитание не само за по-чувствителните и емоционални хора. Дори и онези, които не отдават кой знае какво значение на задаващата се Коледна еуфория може да пострадат. И най-невинното страдание е мигрената.

Най-често мигрената се задейства по време на празниците. И за да не се случи това, е важно да се внимава какво се яде по време на Коледата и Новата година. Поради това, хората, които са склонни към мигрена, трябва да внимават с твърдите сирена, ядки, черен шоколад, ананас, банани, сливи, кисели краставички и туршии. Добре е да се избягват и херинга, сушена риба, птиче месо, черен дроб , салам, соев сос. Причината е, че те съдържат вещества, които предизвикват мигрена. Опасни са натриевия глутамат (скрит в пушена наденица и продукти като чипс, бисквити, сосове), биогенни амини (на разположение в майонезата, горчицата, соята, ананаса), нитрити (в консервирана риба), аспартам (газирани напитки).

По-добре е да се помисли предварително за менюто на празничната трапеза. Заменете пушения колбас с месо, изпечено във фурната. Ползвайте за салатите с майонеза кисело мляко или зехтин. Вместо газирано пийте айран или свеж сок. Разбира се, трудно е да си представите Нова година без чаша шампанско. Но е по-добре да ограничите количеството на алкохола до минимум, а също и, ако е възможно, да се въздържате от червено сухо вино. В него (особено в подправените сортове) има още една „задействаща кука“ за мигрената – танини. По-безопасно е да пиете чаша хубаво бяло вино.

Добавете коментар