Pin It
05/03 2018

Неочаквано откритие: в горещите извори откриха анти-раков вирус

Учените са направили уникално откритие в горещите извори на Национален парк Йелоустоун


Както „INNOV.RU“ пише, във водите на горещите извори е открит вирус, който може да се превърне в основата за противоракови лекарства. Новият вирус е наречен Acidianus.

За да изследват вируса, учените прилагат комбинация от два метода – криоелектронна микроскопия и рентгенова кристалография. Проучванията показват, че вирусът има уникална черта – той е в състояние незабавно да промени формата на яйцето до цилиндрична форма.

Тази трансформация, според учените, вероятно позволява на вируса ефективно да се интегрира в различни клетки, да копира тяхната ДНК и РНК. Откритата функция може да бъде полезна в медицината. Възможно е вирусът да се превърне в носител на лекарства, да се „зареди“ с лекарство или необходимата генетична информация и след това да се въведе в раковите клетки.

И още нещо интересно. Древна пещера крие бактерия, която не се страхува от най-мощните антибиотици.

Екип от специалисти откри бактерията Paenibacillus, която се противопоставя на 70% от съвременните ключови антибиотици. Бактерията обитава пещера на дълбочина 300 метра, пише The Daily Mail. Трябва да се отбележи, че бактерията остава изолирана от хората и учените, както и от каквито и да е вредни или полезни външни влияния в продължение на милиони години. Това означава, че лекарствената съпротива се е развила без влиянието на съвременните фактори.

Очевидно това свойство се е развило в хода на дълга борба с други бактерии за хранителни вещества. Д-р Хазъл Бартън от Акронския държавен университет в Охайо и колегите му изследвали тази бактерия от пещерата Lechugia в Националния парк Ню Мексико. Пещерата е толкова дълбока, че никога не прониква слънчева светлина.

Добавете коментар