Картофите се считат за изключително полезен зеленчук. Изследването на професор Дерек Стюарт от Института „Джеймс Хътън“ доказва това, пише The Daily Mail


Според него човек не може да живее без картофите. Истината е такава, че картофите са навсякъде около нас, под една или друга форма.

Анализът показа, че картофите са богати на витамини (витамини B9, B6, C), минерали, каротиноиди и полифеноли. Не забравяйте за високото съдържание на влакна. Ако замените месото със зеленчуци и картофи в диетата си, можете да намалите риска от инфаркти. Също така, има основание да се смята, че картофите повишават когнитивните способности при възрастните хора.

Най-голямата хранителна стойност е в кората на картофите. И минералните вещества, независимо от начина на приготвяне (картофено пюре, печени или варени картофи) се запазват. Освен това, в сравнение с други продукти, които имат същите въглехидрати в състава си, картофите са много по-добри. Но експертът съветва да се ограничи консумацията на пържени картофки поради повишения риск от затлъстяване.

Освен познатия картоф, съвсем скоро стана ясно, че има пурпурен картоф, който е обявен дори за супер храна.

Ако вашата диета съдържа много лилави картофи и други ярки плодове или зеленчуци, тогава имате по-малък риск от рак на дебелото черво и възпалителни заболявания на червата, съобщават Zee News. Тайната е в антоцианините и фенолните киселини, които преди това са били свързани с профилактиката на раковите заболявания, твърдят служителите на университета в Пенсилвания.

Съобщено е, че в изследването учените са използвали прасета, на които са били давани заедно с висококалорична диета, лилави картофи. И това помогнало да се намали нивото на интерлевкин-6 в чревната слуз с шест пъти, в сравнение с контролната група.

Интерлевкин-6 е важен протеин за процеса на възпаление. А повишеното му ниво е свързано с редица протеини, например с Ki-67, отговорни за растежа и разпространението на рака. Според учените те са използвали сурови и печени лилави картофи. Ефектът е идентичен.