Pin It
21/12 2017

Невролози: Главоболието не може да бъде толерирано, особено при жените

Главоболието предпочита жените. И това твърдение не подлежи на съмнение. Мигрената е заболяване, което измъчва преди всичко и само жени


Медицината познава поне 100 вида главоболие. Но най-често мигрената е тази, която причинява най-голямо страдание. И напада главно жените. Мигрената идва внезапно – обхваща половината от главата, като с железни окови. Много по-рядко се случва да има болка и от двете страни едновременно. Гаденето и повръщането предизвикват ужасна умора. Всяка светлина, както и шум, причиняват нови страдания. Ръцете започват да треперят, а тялото –
да се тресе. Дълготрайните болки продължават от няколко часа до три последователни дни. След като мигрената отмине, човек се чувства буквално все едно се е върнал към живота. Но, за съжаление, усещането за щастие ще продължи само до новата атака.

Мигрената е наследствено заболяване. В 60% от случаите се предава по женска линия. Ако и двамата родители страдат от мигрна, вероятността от заболяване се увеличава до 90%. Въпреки това, при повечето жени след менопаузата, заболяването преминава само по себе си.

Според невролога д-р Алексей Сергеев, има „демографски профил“ на пациента с мигрена

Най-често това е жена, перфекционист, с по-голяма отговорност, която е будна в периода от 7 до 23 часа пуши, и е с наднормено тегло.

Някои жертви на главоболието, след като са видели достатъчно реклама по телевизията, купуват аналгетици, които приемат без да се замислят, и без да са им били предписани. В резултат на това лекарството, което най-напред по някакъв начин затъмнява мигрената, не помага. Главоболието, причинено от мигрена, изисква нови средства за спасение. И пациента започва да взима нови лекарства, като заедно с това се увеличава и дозировката. Понякога невролозите приемат пациенти, които в продължение на много години са приемали 3 таблетки комбиниран аналгетик дневно. И да им се помогне, не е лесно.

Затова – преди да предприемете самолечение на главоболието, ако сте жена, задължително посетете невролог.

Добавете коментар