Pin It
19/12 2017

Невролози: ако човек започне да повтаря, е възможно той да развие деменция

Повторението на едно и също движение, въпрос или дума, може да бъде симптом за деменция. Но, това не винаги означава, че болестта на Ацхаймер е започнала да се развива


Деменция е заболяване, което е присъщо на по-възрастните хора. Но днес, заради динамичния начин на живот, то притеснява и все по-млади хора.

Концепцията за болестта деменция обхваща цял набор от симптоми, които могат да причинят различни заболявания. Като правило говорим за проблеми с мисленето, комуникацията и паметта, пише Zee News. Наскоро учените от Асоциацията за болестта на Алцхаймер добавиха още един тревожен симптом в списъка. Те говорят за случаи, когато човек започва да повтаря. Например, той започва няколко пъти на ден, за да се бръсне, да подрежда неща, които вече е подредил, или да задава едни и същи въпроси.

Причината е изчезването на мозъчните клетки. В същото време, някои външни фактори могат да бъдат причина, както за описаните симптоми, така и нещо съвсем различно. Експертите подчертават, че хората, които задават едни и същи въпроси може да се опитват да изразят загриженост, да молят за помощ. По този начин те може да се опитват и да се справят с тревожност или чувство на лична несигурност. Според това какъв е бил човека в миналото, може да се определи и дали честото повтаряне е нещо нормално за него, или е започнал да развива деменция.

Депресията, между другото, също е симптом на деменцията. Промени в настроението, промяна в характера, апатия, летаргия, обърканост, проблеми с ориентация в пространството, загубата на нишката в разговора – това също са предупредителни знаци. В момента в света има около 47 милиона души с деменция. И се очаква допълнително нарастване на броя на хората с проблеми с паметта.

Добавете коментар