Pin It
22/12 2017

Невролозите са доказали ползата от зеленолистните зеленчуци за мозъка

Зеленолистните зеленчуци като спанак, зеле и маруля трябва да присъстват по-често на трапезата. Те трябва да станат част от нашата диета


Зеленолистните зеленчуци трябва да се консумират ежедневно. Ако това е възможно, ще се забави стареенето на човешкия мозък и ще се предотврати появата на деменция, пише Московски Комсомолец. Най-добре ще е ако може зеленолистните зеленчуци, които консумираме, да са отгледани от нас самите.

Това се казва в изследване, което направили учените от Университета на Руш, които изследвали състоянието на мозъка на възрастните хора.

Общо 960 души са участвали в проучването (в началото на проучването, средната възраст е била 81 години). Доброволците бяха разделени на групи според честотата на консумация на зеленолистни зеленчуци. В продължение на 10 години динамиката на състоянието на хората се наблюдаваше чрез провеждане на тестове за когнитивни способности. Полезните вещества в зеленолистните зеленчуци пазят мозъка, но са полезни и за тялото. не само защото способстват за по-бързо и качествено отслабване.

Така че хората, които почти не са консумирали зеленолистни зеленчуци, в продължение на повече от 10 години показват по-голям спад в когнитивните способности, отколкото хората, които активно консумират тези зеленчуци. Разликата между представителите на тези две групи е сравнима с 11-годишното застаряване на мозъка.

Зеленолистните зеленчуци са сравнително лесни за отглеждане. По пазарите може да откриете баби, които продават лапад и коприва, които сами са отгледали. Не е задължително да купувате от големите магазини. А и не винаги онова, което се предлага в Била или Кауфланд е лошо. Просто трябва да се внимава при избора.

Добавете коментар