Pin It
13/03 2018

Невролозите обясниха каква опасност представляват мобилните телефони

През деня мозъкът е „бомбардиран“ с изскачащи нотификации и различни сигнали от мобилните телефони. И според учените това има много отрицателно въздействие върху работата му


Мобилните телефони са потенциална опасност, съобщава РИА Новости . Факт е, че мозъкът се научава да бъде в състояние на постоянно напрежение и страх, защото чака. Чака поредната нотификация, известие или съобщение.

Например, известно е, че 86% от американците често проверяват пощата и профилите си в социалните мрежи, и това предизвиква стрес. В резултат на това, префронталната кора на мозъка, важна за функционирането на когнитивните функции, престава да функционира правилно. Това увеличава риска от грешки в ежедневните дела и задачи.

Невролозите са установили, че в 97,5% от хората мозъкът може да се концентрира само върху една задача. Всяко известие по телефона кара мозъка да превключва отново и отново. Същевременно се освобождава кортизол – хормон на стреса. Вярно е, че допаминът, „хормонът на удоволствието“, също се екскретира. Това означава, че тялото е под стрес, но в същото време се развива определена зависимост – мозъкът иска да бъде разсеян от новото уведомление поради засищането му с допамин.

Освен това, смартфонът пречи на комуникацията с близките.

Канадски изследователи откриха, че хората, които постоянно използват мобилните телефони по време на срещи с приятели и роднини, са получили много по-малко удоволствие от комуникацията, отколкото тези, които са оставили телефоните в джобовете си. Експертите съветват да не губите време като се взирате постоянно в смартфоните, а да се насладите на приятна компания, пише The Hindustan Times .

Добавете коментар