За да намалите холестерина без лекарства трябва да започнете веднага да се храните здравословно и да се отървете бързо от някои вредни навици


Холестеринът е вещество, необходимо на организма за производството на здрави клетки, някои хормони, клетъчни мембрани, витамин D, жлъчни киселини и други функции. Но когато холестеринът превиши нормата, се увеличава рискът от развитие на сърдечни заболявания.

ЗДРАВОСЛОВНА ДИЕТА

Първото, което трябва да направите, е да преразгледате хранителните си навици.

На какво да кажете „не”? На продукти с високо съдържание на наситени трансмазнини. Те водят до понижаване на добрия холестерин, като повишават риска от сърдечни заболявания.

На какво да кажете „да”? На продуктите, съдържащи фибри. Те действат като гъба в организма, поглъщайки лошия холестерин. Източниците на фибрите са плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите продукти. Не игнорирайте здравословните мононенаситени и полиненаситени) мазнини. Ще ги откриете в ядките, бадемовото и рапицовото масло, сусамово и ленено семе.

Много полезни за снижаване нивата на лошия холестерин са продуктите, богати на омега-3 мастни киселини. Те се съдържат в мазната риба (сьомга, риба тон и : сардина).

КТИВНОСТТА -ЗАЛОГ ЗА ЗДРАВЕ

Подходящи са дори простите упражнения – като бързото ходене. При физически активните хора нивата на добрия холестерин са приблизително с 5% по-високи в сравнение с привържениците на заседналия начин на живот.

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ВРЕДНИТЕ НАВИЦИ

Намалете употребата на алкохол. Друг виновник е пушенето. То значително увеличава риска от диабет и хипертония. Според специалистите, когато човек спре да пуши, добрият холестерин в организма му се увеличава.