Деменция – едно заболяване, което все още е загадка за учените. И въпреки това, не спират опитите и изследванията в тази насока


Ако човек често изпитва сънливост през деня, при него съществува по-висок риск от болестта на Алцхаймер, твърдят служители във Вашингтонския университет. Както бе съобщено от Росбалт, проведено е проучване, включващо 189 души. Експертите започнали да следят дейността на доброволците в продължение на две седмици.

Магнитен резонанс също се използвал за сканиране на мозъка. Оказа се, че при хората с депозити на протеин в мозъка , наречен бета-амилоид (характерна особеност на болестта на Алцхаймер), са наблюдавани нередности в мозъка. Такива са намаляване на качеството на съня през нощта и повишена сънливост през деня. Като цяло, това е характерно в началните етапи на болестта на Алцхаймер. Малко преди да започне деменцията, хората често активни през нощта и са пасивни или сънливи през деня.

Безпокойство, между другото, е и един от първите признаци на болестта на Алцхаймер. Експерти на болницата „Бригъм“ са анализирали данни от близо 300 възрастни хора. Учените са открили тясна връзка между тревожността и протеини, натрупващи се в мозъка по време на деменция. При пациентите с деменция достатъчно рано характерът и настроението започват да се променят.

Изследователите сравняват тежестта на 30 симптома на депресия при участниците с данни от мозъчно сканиране. Учените следят промените почти 5 години. Специалистите са установили: когато се натрупват токсични белтъчни депозити в мозъка, доброволците увеличават нивото на тревожност. Учените заключават, че безпокойството може да бъде първият признак на деменция.