Хората с кръвна група А, Б и АБ са по-застрашени да получат силни болки в гърдите или инфаркт в дните с мъгли и голямо замърсяване на въздуха


При хората с кръвна група 0 рискът също нараства, но по-малко, установиха американски учени.

Те съветват хората с първите три кръвни групи да си стоят вкъщи в такива дни, ако имат сърдечни проблеми, например болест на коронарната артерия.

Отдавна се знае, че замърсяването на въздуха има някаква връзка с инфарктите, но за пръв път се установява връзка между него и кръвната група.

Учени от Института по сърдечни болести на щата Юта в Солт лейк сити са проучили данните за здравословното състояние на болните от сърце пациенти 14 години назад. Установили, че в дните с най-мръсен въздух рискът от инфаркт се удвоява за хората с кръвни групи А, Б и АБ. При кръвна група 0 рискът се увеличава само с 40%.

„Ако не си от нулевата кръвна група, връзката между мръсния въздух и инфарктите няма чак да те паникьоса, но все пак трябва да си наясно с нея“, казва водещият изследването д-р Бенджамин Хорн.

Нормата за съдържание на микрочастици във въздуха на големите градове е до 20 микро-грама на кубичен метър. Но в Лондон например има дни, когато във въздуха има 197 микрограма частици на кубик.

Според учените на всеки 10 микрограма над нормата от 20 рискът за хората с кръвни групи А, Б и АБ нараства с 25%, а за хората с кръвна група 0 – само с 10 процента.

С кръвни групи А, Б и АБ са около 55% от всички хора. При тях сърдечните проблеми са по-чести, тъй като в кръвта им има по-голямо количество съсирващи вещества.