Множествената склероза е хронична нервна болест, при която имунната система атакува миелиновата обвивка на мозъка


Множествената склероза е нервна болест, която засяга и гръбначния мозък и оптичните нерви. Те се възпаляват и необратимо се увреждат, обясни пред вестник „Здраве без лекарства“ проф. Лъчезар Трайков, невролог от Александровска болница.

Той подчерта, че множествената склероза не е наследствена болест, но при някои хора генетични фактори повишават риска. Честите вирусни инфекции също могат да доведат до заболяването, въпреки че не всички вируси стигат до мозъка, предпазван от кръвно-мозъчната бариера. При някои хора обаче вирусите успяват да я пробият.

Болестта засяга хора в активна възраст между 20 и 40 г. У нас те са около 4000 души, а в целия свят са около 2,5 милиона. Болните жени са двойно повече от мъжете.

При разрушена миелинова обвивка на нервите се намалява проводимостта им на импулси, което води до инвалидизация.

Прекъсване на връзки има и в мозъчната кора (корова атрофия), което остава невидимо. Но нея преди години я смятали за несъществена.

Сега се знае, че част от когнитивните дефицити се дължат именно на коровата атрофия. Колкото повече са изградените връзки в мозъка обаче, толкова по-слабо ще се изявят тези дефицити. Дълго време се е смятало, че коровата атрофия е характерна само за болни от деменция и алцхаймер.

Най-чести симптоми на множествената склероза са умора, загуба на ориентация, проблеми със зрението, спастичност, проблеми с отделителната система.

Когнитивните нарушения (при 40-70% от болните) също са често срещан симптом на множествената склероза. Хронична умора има при над 75% от болните и при 30% от тях се появява преди всички останали симптоми.