Pin It
30/12 2017

Млякото може да причини спонтанен аборт и вродени дефекти на плода

Млякото – полезно и вредно. Този спор продължава да съществува, така както съществуват положителните и отрицателни ефекти от консумацията на мляко


Известно е, че млякото е добро за здравето. Но само ако в него няма опасни примеси. Някои производители се опитват да увеличат производството на мляко при кравите, като използват продукти със стероиди и хормонални инжекции. Например, животните получават окситоцин, пише The Deccan Chronicle .

Окситоцинът, който влиза в човешкото тяло чрез млечните продукти, може да предизвика редица негативни последици. Такива негативни последици са ранен пубертет, гинекомастия при мъжете и нарушение на производството на тестостерон. И използването на мляко с окситоцин по време на бременността е възможно да причини аборти и вродени дефекти при децата.

Хормоните от млякото (пролактин, лутеинизиращ хормон, естроген, прогестерон, окситоцин, растежен хормон, тироид-стимулиращ хормон) могат да предизвикат безплодие и хормонален дисбаланс. Тези хормони могат да подобрят маточната слуз. Завишеното производство на маточна слуз може да попречи на зачеването. Експертите твърдят, че кипящото мляко може да премахне следите от окситоцин.

От друга страна, отдавна е известно, че млякото е изключително полезен продукт. Обикновено се препоръчва да се пие за да подсилите костите. Но най-новите изследвания показват, че млякото има положителен ефект върху мозъка, пише Росбалт. Това заключение учените направиха на база резултатите от експеримент с около 60 възрастни доброволци.

Част от доброволците трябваше да консумират мляко всеки ден. В същото време бяха извършени мозъчни сканирания, за да се разбере нивото на активност на мозъка. Оказа се, че хората, които пият мляко всеки ден, показват по-високи нива на мозъчна активност от другите.

Добавете коментар