Медитацията има много ползи за здравето. И най-вече за здравето на хората, които по един или друг начин са претърпели посттравматично стресово разстройство


20 минути медитация 2 пъти на ден е достатъчно, за да облекчи симптомите на посттравматично стресово разстройство при възрастните хора. Това е доказано в ново проучване, проведено в Университета по мениджмънт на Махариши. На него присъстваха 5 войници в активна служба и 41 ветерани. Участниците страдаха от посттравматично стресово разстройство, съобщава The Deccan Chronicle.

Доброволците бяха запознати с техниката на трансценденталната медитация. След това им беше предложено да медитират 2 пъти на ден в продължение на 20 минути. Специалистите забелязаха положителен ефект след 10 дни активна медитация. Един месец по-късно, 87% от изследваните доброволци имат клинично значимо понижение на тежестта на симптомите. 80% успяха да се отърват от разстройството напълно.

След 90 дни изследователите установиха, че състоянието на участниците продължава да се подобрява. Медитацията за по20 минути два пъти дневно е по-ефективна от медитацията веднъж на ден. Според експерти трансценденталната медитация се бори с много симптомите на посттравматично стресово разстройство (повишена тревожност, безсъние, депресия и хипертония).

И още – д-р Левин от Колежа по медицина в Бейлор казва: медитациите дават сложен ефект върху тялото.

Всички медитативни практики бяха практикувани средно поне 20 минути един или два пъти на ден. Оказа се, че медитацията намалява нивото на стрес, тревожност и отслабена депресия. Също така, качеството на съня и показателите за цялостно благосъстояние се подобряват.