Мастихата на Хиос – това са сълзи, които създават радост, пълнят въздуха с благоухание, успокояват душата, утешават и лекуват


Така говорят местните за своята ма-стиха.

Хиос е един от големите гръцки острови. Намира се на 8 км от турския бряг, има площ 850 кв. км и население към 50 000 души. Известен е като родно място на мастихата и на Омир. За автора на „Илиада“ и „ОдиСея“ знаят всички, но за мастихата -само тези, които са били на Хиос.

В Античността там се е правело хубаво вино и са се отглеждали скопени петли. В средните векове Хиос е голяма морска сила, но не успява да се защити от венецианската и генуезката флота. Христофор Колумб е живял 2 г. на острова.

Турците го владеят 350 г., когато мастихата е ценена колкото златото

Наказанието за кражбата й е екзекуция. В Хиоското клане през 1822 г. обаче хората от „мастиховите села“ били пощадени, за да осигуряват на султана и на харема му този продукт. Турското име на Хиос е Сакъс Адаси и означава „остров на смолата“. (Тук се използва гръцката дума „мастиха“, за да се прави разлика с алкохолната напитка „мастика“, в която има атенол -етерично масло, получавано от анасон.)

Мастихата е смола, която се отделя от кората на вечнозеленото дърво Pistacia lentiscus var. Chia, наричано мастиково дърво. То е високо от 1,5 до 3,5 м. На 5-6-го-дишна възраст започва да отделя по 250 г смола годишно. Има и екземпляри, които дават до 400 грама. Дървото отглеждат жителите на 24 селца само в южната част на Хиос. Те са обединени в кооператива „Мастихохория“.

Смолата се събира от юли до началото на октомври. Земята под дървото се почиства и се пръска с негасена вар (калциев карбонат). След това в кората се правят по 5-10 разреза, смолата изтича от тях, пада на земята и се втвърдява. Изсъхналата мастиха представлява безформени матови късчета с характерен мирис. В устата те стават пластични и се дъвчат, отделяйки аромат, който сякаш изпълва цялото тяло.

Съставът на мастихата е проучен изцяло. Основното в нея е полимерът поли-бета-мирцен, който позволява дъвченето й. Има и 80 летливи вещества – терпенови киселини, фитостероли, поли-феноли и мастикови киселини, каквито другаде в природата няма.