Pin It
12/03 2018

Любовта към колоезденето е в състояние да подмлади хората

Служителите на университета в Бирмингам и кралския Колеж в Лондон съветват хората да се усъвършенстват в колоезденето

колоезденето
Колоезденето забавя процеса на стареене, съобщава РИА Новости. За да се докаже тази полза от колоезденето беше проведено проучване, обхващащо 125 души на възраст 55-79 години, които се движат, не пушат и нямат проблеми с кръвното налягане.

Мъжете (84 души) бяха помолени да изминат 100 километра за по-малко от 6,5 часа, а жените (41 души) – 60 километра за 5,5 часа. Здравословното състояние на тези хора е сравнено с контролна група (75 доброволци на възраст между 57 и 80 години, но без да се занимават с каквито и да е спортове) и 55 млади хора на възраст 20-36 години.

Оказа се, че физически активните хора, независимо от възрастта им, не са загубили мускулна маса. Също така те не са увеличили нивата на телесните мазнини и холестерола в кръвта. Плюс това мъжете поддържат високо съдържание на тестостерон. А освен това, колоезденето увеличава активността на тимусната жлеза.

В тази зона стволовите клетки се трансформират в Т-лимфоцити – защитните елементи на имунната система. И, както знаем, нивото на желязото намалява с възрастта и продукцията на клетките спада. Но сред велосипедистите тимусът произвежда толкова клетки от имунната система, колкото и при младите хора.

Добавете коментар