Pin It
09/03 2018

Лошите условия на околната среда намаляват качеството на сперматозоидите

Сперматозоидите на съвременните мъже може да пострадат не само от неудобни дрехи, но и от качеството на въздуха


Животът в голям град може действително да увеличи риска от безплодие, поради силното замърсяване на въздуха. Както беше отбелязано от RIA Novosti, проблемът беше подчертан от персонала на китайския университет в Хонконг. Между другото, Китай има изключително високо ниво на замърсяване на въздуха.

Според статистиката приблизително 10-15% от женените двойки в западните държави не могат да заченат дете, поради безплодие на един от съпрузите. А делът на безплодни мъже и жени е приблизително равен. Съществува и обща тенденция за увеличаване на броя на инфертилите, както на Запад, така и в Азия.

Експерти обвиняват влошаването на околната среда, като се позовават на анализа на данни от клиники в Тайван. Учените са изследвали информация, взета от 6500 мъже през последните 15 години. Оказа се, че в районите със силно замърсяване на въздуха качеството на спермата спадна. По-специално, формата и подвижността на сперматозоидите се променят, както и консистенцията на спермата (става по-гъста). Така че увеличаването на масата на замърсителите с 5 микрограма на кубичен метър въздух влошава свойствата на спермата с 1,29%.

Във връзка с безплодието при мъжете има и още един съвет от учените. Мъжете не трябва да се отлагат с бащинство, настояват лекарите.

Както установиха изследователите, ембрионите, получени от спермата на по-възрастните мъже, се развиват по-бавно от ембрионите, които се появяват от материала на младите мъже, отбелязва РИА Новости . Работата използва материалите на мъже на възраст над 50 години.

Оказва се, че степента на развитие на ембрионите от нея е намалена с 35% в сравнение с данните за мъжете на възраст под 35 години. Така, ембрионът от мъжката от първата група достига 4,3% по-късно на стадий на бластоциста, след което ембрионът е прикрепен към маточната стена.

Добавете коментар