Pin It
18/12 2017

Липса на витамини – вижте състоянията, които причинява авитаминозата

Чувствате се разконцентрирани и уморени, никой вирус не ви пропуска и трудно се отървавате от него. Вероятно организмът ви страда от липса на витамини

липса на витамини
Липса на витамини е още по-сигурна, ако не ядете плодове и зеленчуци, а голяма част от храните в менюто ви са рафинирани и термично обработени.

Има признаци, насочващи към авитаминоза (липса на витамини) – недостиг на витамини. Наблюдавайте реакциите на тялото си и сами може да установите дали някои витамини не достигат в организма ви.

Протегнете ръце с дланите нагоре, свийте едновременно пръстите и на двете ръце (без палците), докато докоснете дланите. Ако не можете, вероятно имате нужда от витамин В6. Той включва 3 съединения със сходна биологична активност, които имат голяма роля за обмяната на веществата.

Ако забележите, че слаби удари по тялото ви оставят синини, които дълго не избледняват, причина за това може да е недостиг на витамин С.

До световъртеж и шум в ушите води дефицитът на ВЗ и Е, на микроелементите манган и калий.

Причина за зачервените очи и затруднената способност да се ориентирате в полутъмно помещение понякога е липсата на витамините А и В2.

При недостиг на В12, В6, Р и микроелемента селен се появява пърхот.

Ако косата ви изведнъж загуби блясък и стане чуплива, значи се нуждаете от В9, В7 и С.

Причината за безсънието може да е дефицитът на витамините от група В, на минералите калий и калций.

Добавете коментар