Оказва се, че децата, които спят малко, са по-склонни да имат диабет тип 2, отколкото тези, които спят достатъчно


Според учените всеки допълнителен час нощнен сън е свързан със загуба на тегло, повишена мускулна маса и намаляване на кръвната захар, съобщава The Daily Mail.

Новото проучване включва 4525 деца на възраст 9-10 години. Доброволците отговориха на въпроси относно режима на сън. Също така, учени са анализирали резултатите от лабораторните тестове за рискови фактори за диабет. През учебната година децата са спали средно 10,5 часа. Продължителността на съня на участниците варира от 8 до 12 часа.

Проучването показа, че доброволците, които спят по-малко от други, са по-склонни да бъдат по-малко чувствителни към инсулин. Освен това, тези деца често са с наднормено тегло. Това означава, че участниците, които са спали малко, са изложени на повишен риск от развитие на диабет тип 2. Според препоръките на Американската академия по педиатрия, децата на възраст между 6 и 12 години трябва да спят между 9 и 12 часа, за да избегнат здравословните проблеми.

Трябва да се знае още, че телевизорите и компютрите също провокират развитието на диабет при децата.

Учените са анализирали данни на 4,500 деца на възраст 9-10 години. Участниците разказаха как са гледали телевизия, използвали компютри и конзоли за игри. Експертите оценяват броя на метаболитни и сърдечно-съдови рискови фактори, включително нивото на кръвната глюкоза на гладно и инсулиновата чувствителност.

Изследването показа, че 18% от децата са прекарали повече от три часа на ден пред различни екрани. Момчетата по-често, отколкото момичета, гледат телевизия отдавна, използват компютри и играят на конзоли (22% срещу 14%). Изследователите установяват, че децата, които са прекарали повече от три часа на ден пред екраните, са били склонни към диабет.