Липсата на зъби е причина хората да не приемат достатъчно хранителни вещества, полезни за здравето на организма


Ново проучване беше проведено от учените от Кралския колеж в Лондон, включващо 1800 американци на 50 и повече години. Доброволците бяха разделени на три групи. Първата група включваше участници, които са имали най-малко 20 зъба. Втората – доброволци с протези, които са имали по-малко от 20 зъба. Третата група е била от хора без протези, които са имали по-малко от 20 зъба, пише на Дейли мейл.

Изследователите установили, че участниците, които са имали по-малко от 20 зъба, страдат по-често от слабост на ставите и мускулите. Наличието на протези не повлия на резултатите. Хората, които имат повече от 20 зъба, е по-малко вероятно да изпитват мускулна слабост. Освен това те са консумирали най-голямо количество хранителни вещества по време на изследването.

Учените смятат, че вероятно хората с протези избягват да използват определени храни. Поради това те губят важни хранителни вещества. Зъбните протези подобряват функцията на дъвчене, но силата на заапването им е много по-малка от тази на истинските зъби.

От друга страна, изкуствените зъби помагат да се предотврати загубата на естествените зъби.

Изследователи от Орегонския университет по здравеопазване и наука измислят нов начин за създаване на изкуствени кръвоносни съдове в зъбите. Благодарение на това лекарите ще могат да възстановяват зъбите при хора, които се нуждаят от ендодонтско лечение, казва Zee News .

Ендодонтското лечение се състои в почистване, обработка и запечатване на кореновите канали. То е ефективно при инфекция или при изронване на зъбите. Въпреки това, зъбът е лишен от кръвоснабдяване и инервация, затова става по-крехък и уязвим. Това означава, че рискът от падане е увеличено.