Три са вирусите, които атакуват в момента децата. Единият протича с втрисане, болка в мускулите, гадене, болки в корема


Вторият – с хрема и температура. Обичайно минават за седмица, рядко се стига до усложнения като бронхит или пневмония. Важно е обаче още при първи симптоми да се иде на лекар и да почне адекватно лечение.

„Грешно е да се посяга към антибиотика при вирусна инфекция, ако детето не прави бронхит“, казва пред вестник „Здраве без лекарства д-р Христо Иванов, педиатър от болницата в Бяла Слатина.

Най-лош е третият вирус. Той предизвиква суха дразнеща кашлица, но няма тежки симптоми като при грипа. Детето е в настроение, играе си, има апетит. Но се стига до усложнения, защото родителят не знае, че инфекцията се задълбочава. Затова д-р Иванов съветва майките дори при най-безобидната кашлица да търсят лекар.

Не давайте горещи напитки

Те дразнят възпаленото гърло и трахеята и състоянието ще се влоши. „Все едно на оток на крака да сложиш горещ компрес, а не студен“, обяснява лекарят. И съветва да не се ограничава детето откъм храни – каквото му се яде. И без туй апетитът е намален. Ако има хрема, капки или спрей за нос да се слагат 10-15 мин. преди хранене, за да има време да подсушат лигавицата. Това е особено важно при бебетата, защото те отказват да се хранят, ако нослето им е запушено.

Внимавайте с капките

Те масово се изписват на деца, но д-р Иванов е против тях. „Имат много бърз ефект, хремата спира за 1-2 дни. По-късно обаче се плаща солена цена. Разбира се, от 1-2 впръсквания на детето нищо няма да му стане. Но ако се използват при всяка хрема, лигавицата изтънява и те спират да действат.“ Така е и с ксилометазолиновите капки.