Лавандулата се използва активно в ароматерапията. Но официално тя не може да се счита за терапевтичен инструмент


В същото време, отбелязва The Deccan Chronicle , изследванията показват, че има много реален лечебен ефект от лавандулата. Управителят на Медицинския колеж „Вайл Корнел“ Аштъш Кахър заявява, че лавандулата е в състояние да облекчи безпокойството на пациентите преди операцията. Това е доказано чрез експеримент, проведен с хирургични пациенти от Отделът по одоларингология.

Безпокойството, наблюдавано преди операцията, често води до факта, че лекарите са принудени да използват повече анестетици – средства за анестезия. Продължителността на престоя в болницата се увеличава и се наблюдава намалена способност на тялото да се бори с инфекциите. Известно е, че ефектът на лавандула е тестван при 100 хирургически пациенти, разделени на групи.

Първата група премина курс по ароматерапия преди операцията, а втората група действа като контрола (при която са се използвали стандартни успокоителни средства). По принцип и двата метода за намаляване на безпокойството са работили. Въпреки това, ароматерапията е по-сигурна и по-здравословна.

Освен това, пеенето не е по-лошо от болкоуспокояващите, показват тестове.

Италиански лекари извършиха неочакван експеримент в една от клиниките за раждане в Мантова. Те се опитаха да разберат какво може да намали степента на болка по време на раждането. И се оказа, че майките не изпитват болка по време на раждането, когато пеят.

Така че лекарите посъветваха майките да не крещят, а да пеят. Резултатът беше невероятен: пеенето значително намали сериозността на болката по време на раждането. Според експерти, докато пее в човешкото тяло, се произвежда ендорфин (хормон на радостта). И така пеенето намалява тежестта на болката и успокоява. Успоредно с това, пеенето позволява да отпуснат мускулите, което улеснява самия процес на раждане.