Pin It
09/03 2018

Лекарите признаха болката по време на „критичните дни“ като истински проблем

Американските лекари признават, че понякога болката по време на менструацията може да бъде наистина нетърпима


По отношение на тежестта те дори се сравняват с сърдечен удар. Този факт позволява да се промени фундаментално отношението на лекарите към спиране на синдрома на болката при жените, съобщава CBS Detroit.

Болката по време на „критични дни“ е известна като дисменорея. Всяка пета жена има много силни болки в тези дни. Тази болка е толкова нетърпима, че пречи на жената да извършва ежедневни дейности, според Американската академия на семейните лекари. Междувременно, за много лекари, болезнеността на менструацията се счита за норма. Те просто подценяват проблема, казват експертите. Ето защо лекарите обикновено предписват слаби болкоуспокояващи, които не се справят със задачата да подобрят състоянието на жените с много силна болка.

Освен това, трябва да се знае, че болезнената менструация може да бъде симптом на опасно заболяване – ендометриоза. И ако е възможно да се бори дисменорея с анестетици, то ендометриозата изисква хирургическа интервенция. При това разстройство лигавицата на матката расте отвъд вътрешния слой на маточната стена. Тези клетки реагират като нормален ендометриум – има месечно кървене. Те провокират възпаление в околните тъкани и причиняват болка, увеличаване на обема на органа, безплодие.

Добре е да се знае, че нарушенията в менструалния цикъл, може да са свързани със замърсяването на въздуха.

Специалисти от университета в Бостън анализираха данните от голямо проучване. Учените са открили връзка между нивото на замърсяването на въздуха и нередовността на менструалните цикли при подрастващите момичета. При участниците в изследването, които живеят в райони с лоши екологични условия, рискът от нарушения на менструалния цикъл е леко увеличен. Редовната менструация при тези момичета е установено, че е по-дълговременна.

Добавете коментар