Ако има желание за кихане, то по-добре да се киха свободно, а не да се ограничи. Това може да е фатално за здравето, предупреждават медици


Опасността от подтиснатото кихане се потвърди и от един неприятен случай, описан от английската преса.

Би Би Си говори за случая на 34-годишен мъж, който се озова в болница в Лестър с разкъсване на меките тъкани в гърлото му. Известно е: пациентът се опитва да задържи своето кихане (той запушил носа и устата си по време на кихане), което увеличило напрежението и налягането. Също така това провокирало разкъсване. Според лекарите такива опити също така застрашават от увреждане на ушите и дори рупването на мозъчните аневризми.

Що се отнася до описания случай, пациентът ясно се чувствал така, сякаш нещо вътрешно избухва. Тогава дойде остра болка, имал е затруднения с преглъщането и речта. По време на прегледа лекарят е диагностицирал оток и свръхчувствителност към фаринкса и ларинкса. Ултразвукът потвърди травмата – въздухът по време на кихане намерил необичаен необичаен начин да излезе – разкъсал е меките тъкани на фаринкса.

Пациентът трябваше да бъде хранен през специална тръба за една седмица. През това време тъканите се възстановяват. Лекарите подчертават, че е невъзможно да се намали желанието за кихане, въпреки че според публичните норми трябва да се покрият устата и носът с ръце. Лекарите съветват да се киха в салфетка за еднократна употреба.