Обувките може да застрашат човешкото здраве, особено ако не са избрани правилно, а изборът им е подчинен на модата


Както посочва Росийская Газета , например женските обувки тип „лодки“ с 10-сантиметров ток причиняват деформации на крака и пръстите. Като цяло има обувки, които трябва да се носят само от време на време, казва главният травматолог-ортопед на Министерството на здравеопазването в Москва проф. Вадим Дубров.

Предразположението към деформации на стъпалата и глезените са важни рискови фактори за заболяванията на краката. Единственото място в света, където броят на деформациите на краката при жените и мъжете е почти същото, според статистиката, е Тексас. Тук представителите на двата пола носят каубойски ботуши с остри носове и токчета. Но в Полинезия тежките деформации на краката са изключително редки. Причината е, че почти цялото население ходи босо или в удобни сандали. Според лекарите оптималната височина на тока е 2-4 сантиметра. Носенето на обувки с високи токчета може да допринесе за развитието на плоски крака.

„Нямам нищо против високите токчета, които носят почти всички жени, но те не трябва да се превръщат в обикновен вид обувки, в противен случай рискът от деформация на стъпалото и други нередности се увеличава. Модерните маратонки са едни от най-удобните и полезни видове. Те разполагат със специална абсорбираща структура. Обувките трябва да съответстват на времето, формата на стъпалото, както и случая. Те трябва да бъдат в добро състояние, добре проветрени и да не притискат пръстите на краката“, казва руския специалист.