Pin It
20/12 2017

Коя е най-добрата температура за стаите през зимата?

Поне 80% от времето си през зимата хората прекарват в закрити помещения на работа и вкъщи, гласи статистиката


Въздухът, който дишат, оказва огромно влияние върху здравето. Температурата и влажността са сред най-важните показатели на стайния въздух. За комфортна се смята температурата 20-22 градуса през зимата и 22-24 градуса през лятото.

Резултатите от много изследвания показват, че дори малки отклонения от тези стойности се отразяват съществено на работоспособността. При 16 градуса подвижността на пръстите намалява и човек по-трудно пише.

За климата в България се препоръчва като оптимална температура на помещенията 21 градуса

В спалнята обаче термометърът трябва да показва 18 градуса. Това гарантира здравословен сън, а пониженото потребление на топлинна енергия намалява разходите поне с 6%.

За влажността на въздуха в жилищните помещения специалистите задават по-широки граници – между 30 и 60%. Но през есенно-зимния сезон, когато се използват отоплителни уреди, при температура на въздуха 21 градуса влажността може да спадне до 20%, което причинява усещане за дискомфорт, сухо-та на лигавиците на горните дихателни пътища и спад на защитните сили на организма. Много модели климатици позволяват плавна и точна регулация на температурата и влажността, но при използване на парно или камина това не е възможно.

В домовете и офисите са регистрирани над 100 химически вещества, като някои от тях се смятат за много опасни. Те могат да се изведат навън, ако се осигурява системно движение на въздуха. Това важи и за поддържане на оптимален йонен състав. Когато във въздуха преобладават положителните йони, чиято концентрация се повишава от екраните на телевизорите и компютрите, от климатиците и от жизнените процеси на човек, се усеща недостиг на кислород, умора и главоболие.

За поддържане на комфортна температура, влажност, чистота и йонен състав на стайния въздух проветрявайте три-четири пъти през деня – 4 минути са достатъчни. Тази простичка мярка е особено важна, ако имате добре уплътняваща дограма, която херметизира жилището.

Добавете коментар