Pin It
06/03 2018

Котките официално са признати за „медицински животни“

Отдавна е известно, че котките, и по-специално, тяхното мъркане, имат положителен ефект върху хората


Котките, които мъркат успокояват нервите, спомагат за нормализиране на напрежението, което се увеличава поради силни преживявания. И както писа, „The Russian Times“, установено е, че мъркането на котките засяга скоростта на изцеление при хората с различни заболявания, а също така облекчава стреса и недостига на въздух.

Проведе се експеримент, в който учените изчислиха: котки, които се мъркат с честота до 150 Hz са котки-лечители. Въздействието на звуковите вълни при такива честоти влияе положително върху регенеративните функции на човешкото тяло. Следователно, котките действително ускоряват лечението на мускулите и костите при хората. факт е, че повечето котки мъркат с честота до 150 Hz. Затова не се чудете – ако имате котка, то тя със сигурност е котка-лечител.

Що се отнася до диспнея, мъркането на котката ще помогне да се справите с този проблем. Изследването доказва, че собствениците на домашни котки по-рядко се обръщат към лекари с оплаквания за заболявания на сърдечно-съдовата система и проблеми с нервите.

Волгоградския държавен университет установи, че котките нормализират кръвното налягане и сърдечния ритъм. Доброволците измерват налягането, пулса и отстраняват кардиограмата в самото начало на експеримента. После им беше позволено да слушат за 10 минути с мъркаща котка в диапазона 100-120 Херц. Успоредно с това на доброволците бяха показани снимки на котки. След това се повтаря оценката на състоянието на доброволците.

Според учените кардиограмите, които са направени на доброволците, се е променила буквално пред очите им и се е доближила до нормата. Първоначално налягането се увеличава (около 126 горна граница при жените и 155 при мъжете). Но мъркането позволява да се намали налягането (при жените до 119, а при мъжете – до 152 милиметра). Сърдечният ритъм се стабилизира при всички доброволци.

Добавете коментар