Таблетките антибебе са хормонални средства, които се приемат по определена схема и позволяват да се контролира зачеването


Медикаментите от ново поколение са балансирани и се смята, че не водят до напълняване. Те обаче имат странични ефекти, които могат да наложат смяната на един вид хапчета с друг след консултация с гинеколог.

Сред често срещаните нежелани реакции са главоболието и повишената чувствителност в гърдите. Оплакванията може постепенно да отшумят, но ако това не се случи, обсъдете с вашия гинеколог възможността да смените медикамента.

Усещането за гадене обикновено отминава след първите 1-3 месеца от приема на таблетките. За да го избегнете, пробвайте да вземате хапчето след хранене.

Неочакваното кървене като последствие от противозачатъчните стресира жените. Причината е изтънялата и по-лесно ранима лигавица на ендометриума. По-продължителният прием на контрацептиви намалява периодите на кървене между менструациите. Старайте се да пиете
хапчетата по едно и също време, смята се, че това помага.

Пониженото желание за секс би могло да е следствие от употреба на таблетки антибебе. Сменете медикамента. Ако либидото ви не се повиши, преминете към други методи за предпазване от нежелана бременност.

Някои противозачатъчни предизвикват променливи настроения. Щом смяната на хапчетата не помага, и в този случай трябва да се консултирате с лекар за друг начин на контрацепция, който да не е хормонален.