Британски медици публикуват описание на клиничен случай на спонтанно разкъсване на хранопровода в резултат на опит да се въздържи човек от кихане


За да не кихнете, е достатъчно да стиснете носа си с ръце. Но според Уандин Янг и колегите й от университетската болница в Пестър, Великобритания, тази практика е вредна, тъй като може да провокира перфорация на глътката. Случаят е описан и публикуван в медицинското списание BMJ Case Reports.

Симптомите започват, след като мъж киха силно, независимо че се опитва да се сдържи и стиска носа си. След това започва да се оплаква от остра болка, гласът му се променя и вратът му се подува.

Лекарите го изследват, но не откриват никакви отклонения в белите дробове. Правят рентгенова снимка и компютърна томография. Става ясно, че във врата на пациента и в гръдния му кош има обширна емфизема – струпване на въздух.

Диагнозата – спонтанен разрив на хранопровода. След курс с антибиотици възпалението постепенно е овладяно. По време на лечението мъжът се храни през тръбичка, преминаваща през носоглътката към стомаха.

Спонтанната перфорация на глътката възниква рядко. Най-често причината е травма. В историята на медицината са описани малко над 300 случая на спонтанен разрив на хранопровода, много от които се оказват летални. Кихането, кашлицата и повръщането могат да провокират разкъсване на меките тъкани, ако налягането върху гласните връзки се увеличи рязко и бързо.

Авторите на статията отбелязват, че стискането на носа при кихане е опасно. Освен това разривът на хранопровода може да доведе до емфизема в различни отдели на гръдния кош, спукване на тъпанчето или на кръвоносни съдове в мозъка.