Жена от източната част на Китай пострада от тежкото заболяване, сподели The Guardian


Местните жители бяха посъветвани да се въздържат от посещения на птичи пазари и ферми, както и да купуват прясно птиче месо. Известно е, че 68-годишната жителка на провинция Дзянсу започва да проявява симптоми характерни за заболяването на 25 декември. На 1 януари тя вече била настанена в болница ,а на 22 януари освободена у дома. Жертвата е имала близък контакт с домашни птици.

Експертите знаят няколко вида щамове по птиците, които заразяват хората, макар и рядко. Тези вируси са H5, H7 и H9. За момента има девет известни вирусни подтипа на вируса H7. Те включват и H7N4. Най-често хората откриват азиатския вирус А (H7N9). За пръв път е открит в Китай през 2013 година. Случаите на инфекция, макар и рядко, водят до тежки последици, включително смърт.

В допълнение към H7N9 вируса, експертите откриват случаи на заразяване с негови подтипове H7N2, H7N3, H7N7. Те причиняват умерена тежест на заболяването (конюнктивит и възпаление на горните дихателни пътища).

По повод на тази новина, струва си да припомним, че вирусолозите разбраха защо някои хора не се разболяват от грип.

Първият тип грипни вируси, с които човек се сблъсква, до голяма степен определя какъв имунитет ще се развие, пише Xinhua. Това откритие бе направено от служители от университетите в Калифорния и Аризона, които събраха данни от 1400 души (предимно хора от Азия и Близкия изток). Тези хора са били заразени с два вида грип (H5N1 и H7N9) в даден момент от живота си.

Заключението е недвусмислено: когато имунитетът първо се сблъска с грипния вирус, той произвежда антитела, които атакуват вируса. Сред 18 вида грип при хората са открити само две версии на вирусни протеини. Това означава, че ранният контакт с щамовете на H5N1 и H7N9 гарантира защита от тези вируси.