Болести като диабет тип 2 и затлъстяване са свързани с високи нива на кръвната захар</h4

Учените са намерили начин да поддържат концентрацията на захар на безопасно ниво. Установено е, че кетоновата напитка (етер кетон) контролира кръвната захар, информира Deccan chronicle.

Специалисти от Университета на Британска Колумбия и Оксфордския университет са поканили 20 здрави човека да участват в експеримента. Доброволците бяха помолени да не ядат за 10 часа и да се разделят на две групи. На първата група бе предложена кетонова напитка, а на втората – плацебо. Половин час по-късно всички участници пиха разтвор, съдържащ 75 грама глюкоза.

На всеки 15-30 минути в продължение на 2,5 часа учените събирали кръвни проби и анализирали концентрацията на захар, мазнини и хормони. Оказва се, че кетонната напитка е помогнала да се коригира съдържанието на глюкоза чрез намаляване на пиковете на захарта в кръвта. Изследователите отбелязват, че експериментът е проведен върху здрави хора, поради което са необходими допълнителни проучвания за пациенти с диабет тип 2 и затлъстяване.

И още по темата. Хората с диабет са склонни към развитие на катаракта, сочи проучване.

Катаракта – това е частична или пълна непрозрачност на лещата на окото. Това е често срещано усложнение при диабета. Най-честите случаи са жени с диабет тип 2. Учените все още не знаят как диабетът засяга развитието на катаракта. Но едно ново международно проучване показа, че съществува тясна връзка между тези заболявания.

Експерти от Обединеното кралство, Швейцария и Съединените щати анализираха данните за 56 000 пациенти с диабет. Всички участници бяха на възраст над 40 години. За да се вземат предвид всички условия, при които се развиват усложненията, проучването е проведено в продължение на 15 години, съобщава The Daily Mail.

Изследователите установяват, че честотата на катаракта е била 20,4 случая на 1000 души. Най-големият риск е открит при пациенти на възраст 45-54 години. Участниците на възраст между 50 и 54 години страдат от катаракта 6 пъти по-често. Експерти подчертават, че проучването доказва, че диабетът причинява катаракта, а не обратното.