В сезона на грипа и настинките, а и през целия 9-месечен период бременните трябва да се посъветват с лекаря си дали да приемат хранителни добавки


През бременността организмът изпитва повишена необходимост от хранителни вещества, витамини и микроелементи. Калорийният прием трябва да се увеличи с 300 ккал, т.е. със 17% дневно. Смята се, че пълноценен и балансиран хранителен режим може да достави достатъчно витамини и белтъчини, които да задоволят потребностите на майката и на плода. При грипна епимения обаче лекарят може да предпише добавка на витамини и микроелементи, но в строго определени количества.

Фолиевата киселина е особено важна за развитието на нервната система на ембриона и задължително трябва да се приема допълнително през ранната бременност, поне до 12-ата ге-стационна седмица.

Препаратите, които съдържат желязо, се избягват до 12-ата гесгационна сед-
мица, защото могат да предизвикат гадене и повръщане. Микроелементът трябва да се приема допълнително през втората половина на бременността.

Недостигът на цинк би могъл да повлияе негативно върху растежа на бебето. С йода е нужно особено внимание – излишъкът му крие риск от развитието на гуша при новороденото, а липсата може да доведе до интелектуално изоставане. Витамин А е важен за зрението и за растежа на плода. От допълнителен прием на В12 обикновено се нуждаят вегетарианките, тъй като растителната диета е изключително бедна на този важен за кръвните клетки витамин. И при другите жени обаче голямото количество витамин С може да доведе до дефицит на витамин В12, тъй като пречи на усвояването му.

Няма как да се предозират приетите с храната витамини, но това е напълно възможно при употреба на таблетки. Затова бременните не бива да вземат дори най-безобидни хранителни добавки превантивно срещу грип, без изрично да са посъветвани от лекар.