Съвет от лекар ще ви помогне правилно да действате при температурен гърч. Трябва да се знае, че антипиретиците първо покачват температурата


След това я понижават. Затова трябва да се изчака 1 час и тогава да се мери. Сама по себе си температурата не е страшна и майките не бива да изпадат в паника. Тя е защитна реакция и ако е до 38 градуса, не бива да се сваля. Ако е по-висока, вече може да се даде антипиретик.

Докато се чака да подейства, детето да е разсъблечено, дори да го тресе. „Това е нормално при температура – мускулите отделят топлина от тялото и я свалят, доколкото могат. Затова има треперене при втрисане, което е различно от температурен гърч“, пояснява пред вестник „Здраве без лекарства“ д-р Иванов.

Гърч се получава, когато детето е навлечено с дрехи, и то когато вдига още температура заради дадения антипиретик. И за да предпази тялото от претопляне, мозъкът се „самоизключва“ и така го защитава от по-сериозен инцидент.

Въпреки че гърчът изглежда страшно, той е безобиден и няма последици. Минава до 30 секунди и се случва до 5-годишна възраст. Ако след 5-ата г. има гърч, да се търси детски невролог, да не би да е от друго заболяване.

Реакция при гърч

„Нужно е само да се гледа главата на детето да е на една страна. Да не му се бърка в устата и да се вади езикът. Няма как то да си го глътне“, съветва лекарят.

Ако температурата е много висока, детето може да бъде изкъпано за минута с вода, топла колкото тялото му, без да му се мокри главата. После влагата по тялото да се попие и детето да остане голо за 1 час. За това време дадените лекарства ще свалят температурата, но не до нормални стойности. При вирусна инфекция тя се поддържа на 37-38 градуса за 2-3 дни.

Шал на устата предпазва

Макар децата да не го търпят, шалът затопля и овлажнява въздуха за вдишване. Той пази дробовете от вредните частици в него, особено при мъгла. За предпазване от вирусни инфекции ръцете да се мият често със сапун.