Българите, страдащи от ревматологични заболявания (остеопороза, шипове, лупус, коксартроза, подагра, артрит и т.н.), са над един милион и половина, пише вестник „Уикенд“</h4

Около 67% от болките в тялото идват от опорно-двигателния апарат, твърдят специалистите. И допълват, че тези проблеми се изострят при понижаване на температурите и по-сериозна вирусна епидемия.

Често се засягат малките стави на пръстите, които се подуват и болят. Кожата е леко затоплена, но не е зачервена. Тези симптоми се придружават от сутрешна скованост. За разлика от ревматизма, увредените от ревматоиден артрит стави се деформират и обездвижват. Заболяването се придружава от вторична анемия, отслабване на мускулатурата и наличие на кожни възли по повърхностите на ставите.

Възможно е да се появи артрит и при подагра. Класическият пристъп събужда болния през нощта от засилващи се болки в основната фаланга на палеца на крака, който е зачервен, подут и изключително болезнен (до такава степен, че болният не може да търпи допира на завивката). По правило температурата е леко повишена. Ако човек има подобни оплаквания, най-добре е да потърси консултация със специалист.

Като цяло лечението на артритите цели основно да бъде намалено възпалението в ставите. То може да продължи с години, защото причината не се премахва, а само се потиска. Природните методи и средства са отлична алтернатива на традиционните терапии, защото спестяват на пациентите всичките тежки лекарствени увреждания на стомаха, черния дроб и бъбреците. Една добра идея е например човек да си втрива рициново масло в областта на засегната става. Болката пък може да бъде успокоена със спиртен извлек на прополис, който също може се втрива в болното място.

Промяната в диетата облекчава дискомфорта, твърдят лекарите. Те препоръчват повече зеленчуци, както и подмяна на месото с риба в ежедневното меню. физиотерапия, кинезитерапия, масажи и лечебна гимнастика също са полезни при артрити, защото раздвижват ставите и съхраняват тяхната функция.

Основното правило тук е да не се прилага топлина, а процедури, които за кратко охлаждат ставите.