Pin It
26/12 2017

Как етеричните масла лекуват настинка?

Много от етеричните масла помагат за поддържане на добър тонус в студа, защото имат загряващи и антибактериални свойства


Етеричните масла засилват имунната система, съкращават времето за възстановяване от настинка или грип, имат и профилактично действие срещу вируси.

Етеричните масла са силно концентрирани растителни екстракти. Те влияят на организма, като проникват в него чрез вдишване или през кожата. С арома-лампа и 3-5 капки етерично масло от евкалипт, мащерка, чаено дърво, мента, лавандула ще държите вирусите далеч. При вдишване ароматните молекули попадат в носната кухина, трахеята, бронхите и унищожават болестотворните бактерии. Друг вариант е да добавите етеричните масла към вода в пулверизатор и често да освежавате въздуха.

Профилактично може да правите инхалации с 10 капки етерично масло, разтворени в гореща вода. Най-лесният и бърз начин на употреба е да капнете 2 капки върху естествена материя и да вдишвате. В никакъв случай не използвайте етерично масло директно върху кожата, без предварително да сте го разтворили с базисно масло (олио от гроздови семена, сусам, бадем), рискувате да предизвикате алергия.

Маслото от евкалипт е много подходящо. То стимулира имунната система и помага в борбата с настинката и грипа поради антивирусните си свойства. Капнете го върху памучна кърпа и вдишвайте аромата.

Джинджифилът успешно се прилага при лечението на редица заболявания заради затоплящото му действие. Освен че стимулира имунната система, облекчава болките в гърлото и помага при хрема. Ако усетите симптомите на настинка, направете гаргара с чаша топла вода с една-две капки джинджифил. Други подходящи масла за гаргара са градински чай, чаено дърво и евкалипт.

Добавете коментар