През зимата и есента се случва човек да се разболее. И първата реакция е да се вземат лекарства


А може и без тях, стига да знаете как да запазите имунитета с народни средства.

ДИЕТА ЗА ИМУНИТЕТА

Правилното пълноценно хранене може да стане добра профилактика на простудите. То трябва задължително да съдържа следните продукти:

• месо, риба, извара или сирене: 300 г;

• зърнени храни: 100 г;

• плодове и зеленчуци: 500 г;

• хляб: 150 – 200 г;

• масло: 20 г;

• растително масло : 10 г.

Менюто може да съдържа 1500 – 2000 ккал, храненето трябва да е многократно – по 4-6 пъти на ден, а 2 часа преди сън не трябва да се яде.

ПРОДУКТИ СРЕЩУ ПРОСТУДА

Продукти, съдържащи фитонциди (вещества, които убиват болестотворните микроорганизми) – чесън, лук, ряпа.

Мед – може да се употребява във вид на напитка с добавен лимонов сок и вода: 1 ч.ч. вода, ч чаена лъжица мед и сока на половин лимон.

Прясно изцедени сокове (фрешове). За подслаждане може да се добавя мед, а за полза – сок от лимон. Много са полезни зеленчуковите сокове, които за разлика от плодовите имат не кисела, а неутрална среда, затова не дразнят стомаха.

При гастрит с повишена киселинност не бива да пиете кисели сокове; при жлъчнокаменна болест трябва да сте внимателни с доматения сок; при диабет – със сока от моркови. А соковете от спанак, цвекло и киселец са много полезни, но е възможно да дразнят стомашно-чревния тракт, затова се препоръчва да се употребяват разредени.

НАРОДНИ СРЕДСТВА ПРИ ПРОСТУДА

Всяко семейство има свои традиции в лечението на това състояние. На някои при хрема им помага сок от цвекло, който се капе в носа. А при болки в гърлото се правят гаргари или сокът се пие.