Pin It
18/12 2017

Какво е микроинсулт и колко сериозно е, ако го пропуснем?

Малкият исхемичен инсулт е нарушение в кръвообращението на главния мозък. Той се нарича микроинсулт


При микроинсулт се засягат само малките съдове, мозъчни клетки не загиват, както се случва при инсулта.

Проявата на симптомите е кратка – от няколко минути до няколко часа. Кръвообращението в засегнатите места бързо се възстановява и много често точно в това се крие проблемът – хората, прекарали микроинсулт, не подозират и не вземат мерки. А разпознаването на симптомите, търсенето на лекарска помощ, навременното и адекватно лечение биха могли да предотвратят тежък мозъчрн инцидент.

Признаците на микроинсулт са главоболие или главозамайвано, изтръпване на крайниците и лицето, рязко повишаване на кръвното налягане, нарушена чувствителност и координация на движенията. Възможно е да се появи непоносимост към шум и трайна загуба на съзнание.

Ако установите едновременна проява на три от изброените симптома, веднага потърсете медицинска помощ. Щом са минали не повече от 6 часа, лечението дава възможност напълно да се възстановят мозъчните функции.

Много е важно да се разкрият причините за микроинсулта и да се отстранят. Те могат да бъдат атеросклероза, стеноза на мозъчните съдове, чести пристъпи на високо кръвно налягане, сърдечна аритмия, наскоро прекаран инфаркт на миокарда. Тези проблеми се овладяват с медикаментозна терапия, предписана от кардиолог, диета и умерена физическа активност.

Причините за микроинсулт са стресът, нездравословният начин на живот, прекалените физически натоварвания. За да уловите и най-малките изменения, които могат да го предизвикат, периодично правете магнитно-резонансно изследване.

Добавете коментар