Усложненията от грипа са различни за всеки различен човек. Обикновено те атакуват там, където човек се чувства най-слаб и уязвим


Усложненията от грипа са характерни за хора, които имат по-слаба имунна система.

В няколко области на България вече има епидемия от грип. Най-често болните са заразени с вируси от група Б. В момента най-много се срещат щамовете от т.нар. линия „Ямагата“, но те едва ли ще останат доминиращи до края, коментират от Националния център по заразни и паразитни болести. Очакванията бяха, че ще преобладават щамовете от група А – т.нар. линия „Мичиган“. Засега само в Сливенска област се разпространява и щамът „Виктория“.

Симптомите са много сходни, независимо от конкретния вирус, който причинява грипа: внезапна отпадналост, болки в мускулите, температура над 38 градуса, втрисане, суха кашлица. Неразположенията отшумяват за около седмица.

Сходни са и усложненията, които могат да се получат вследствие на различните грипни вируси. Ако продължите да поддържате температура, макар невисока, кашлицата и хриповете не минават, имате главоболие и се изпотявате, незабавно се консултирайте с лекар. Усложненията обикновено засягат дихателната, сърдечно-съдовата, нервната система. Възможно е да развиете ларингит, бронхит, отит, синузит, пневмония, миокардит, перикардит, менингит.

Грипният вирус уврежда лигавицата на дихателните пътища и често се стига до пневмонии или бронхиолити (възпаление на бронхиолите). Особено застрашени са пушачите, защото ресничките, които покриват дихателните пътища, са увредени от токсините в цигарите и не могат да изтласкват болестотворните микроби. Симптомите за пневмония са температура, потене и упорита кашлица.
Острият отит протича с болка в ухото и отслабване на слуха. Възможно е да се възпали слуховият нерв. При него може и да няма болка, а само отслабване на слуха.