Pin It
20/03 2018

Искате да се справите с отлагането? Ето как да победите вредния навик!

Да се върши работа в последния възможен момент е колкото черта на характера, толкова и лош навик


Няма съмнение, че това не е най-продуктивният начин. Ако осъзнавате, че ви пречи, може да опитате да се промените.

Необходимо е да го решите и след това да проявявате постоянство, за да си наложите дисциплина. Не става лесно – лошите навици са много устойчиви, а чертите на характера понякога са даже непроменими.

Започнете с приятни задачи. С изпълнението на неприятните и най-подредените хора подсъзнателно се мотаят – дано им се разминат, като някой друг ги свърши или някакво чудо ги отмени.

Знаете, че има да правите нещо важно. Знаете и че ще го започнете в последния момент. Ами кажете си „Това ще е следващото, което ще направя“. Заемете се веднага, без да се разсейвате, разколебавате и търсите оправдания. Не спирайте, докато не свършите.

Ако всеки ден свършвате някоя важна работа сутринта, вместо я оставите за последния момент следобед, за утре или просто за някой ден, постепенно ще видите предимствата – няма напрежение, половинката ви не мърмори, по-качествено се получава. И ще свикнете повечето неща да вършите по този начин.

За нещата, които са трудни и поради това ви се иска до безкрайност да ги отлагате, се самоманипулирайте. Задайте си въпроса „Каква е най-малката стъпка, която мога да предприема“, отговорете си и я направете. Важното е веднъж да започнете. Ако не сте от хората, които лесно се отказват, ще завършите задачата.

За неприятните задачи се запитайте „Какво ме спира да се заема“

Преодолейте вътрешната си съпротива. Някои неща са гадни, но неизбежни, така че действайте. Те няма да станат по-приятни, ако ги оставите за последния момент. Даже обратното – мисълта, че трябва да ги вършите, ще ви измъчва по-дълго. А ако не успее да ги направите от раз и се наложи да повторите, ще е още по-неприятно.

При всички случаи си изтъквайте наум какво може да загубите, ако се мотаете може да изпуснете влака – в буквалния и в преносния смисъл.

Добавете коментар