Pin It
18/12 2017

Изтръпване на пръстите на ръцете: причини и рецепта за справяне с проблема

Възможно е понякога да усетите изтръпване на пръстите на ръцете, там където са струпани най-много нервни окончания

изтръпване на пръстите на ръцете
След раздвижване би трябвало да изчезне това изтръпване на пръстите на ръцете. Но ако този симптом периодично се появява, непременно посетете лекар, който да установи причината.

Най-безобидната е недостиг на витамини и минерали. Обикновено се регистрират понижени нива на натрий, калций, калий и витамин В12. Изтръпването може да издава притискане на нерв, увреждане на нерви заради деформиране на ставите (ревматоиден артрит). Изтръпване на пръстите е възможно да се появи и заради стесняване на кръвоносни съдове и нарушено кръвообращение. Може да е симптом за тежки състояния като множествена склероза и инсулт. Много често това оплакване се среща при болните от захарен диабет.

Една от най-разпространените причини за изтръпването е синдромът на карпалния канал. Той представлява притискане на срединния нерв на ръката. Състоянието води до забавяне на нервната проводимост и изтръпване на палеца, показалеца, средния пръст и понякога на безименния. Заболяването не може да отшуми само, затова не отлагайте консултация с лекар.

Изтръпването може да е свързано със студени ръце. От него страдат често жените заради промяната в нивото на хормоните преди менструация. При по-възрастните хора то се дължи на по-лошото оросяване. Реакцията често се появява при ниски температури или стрес.

Състоянието е в пряка връзка с минерала магнезий. Набавяйте си го, като ядете картофи, спанак, боб, грах, ядки, семена, пълнозърнест хляб. Добре действа чай от 25 г смес от женшен и годжи бери. Варят се на тих огън в 1,5 л вода 15 минути. Течността се прецежда и е готова за пиене. Добър ефект има смес от 2 лимона и 2 портокала, смляни с корите, но без семките. Добавете 2 с.л. мед и оставете на стайна температура 24 часа. След това приберете в хладилника. Хапвайте по 2 ч.л. половин час преди ядене 3 пъти дневно.

Добавете коментар