Тайната на дълголетието малко по малко започва да се разкрива пред учените. Дали животът може да се удължи? Въпрос на време е учените дадат отговор и на тази загадка


Екип от учени от Индия намери специални протеини в митохондриите („електроцентралите“ на клетките), известни като сиртуини (SIR), забавящи процеса на стареене.

„Lenta.RU“ съобщава че, сиртуина се отнася до ензими, катализиращи отстраняване на ацетилазата при различни влакна. Някои сиртуини, съдържащи се в сърцевината, могат да регулират живота на насекомите в зависимост от консумираната храна.

Ситурините също съществуват в митохондриите. Но доскоро учените не можеха да кажат как точно влияят върху процеса на стареене. Въпреки това е известно, че стареенето и неправилното функциониране на митохондриите са свързани. Дъщерните клетки на Drosophila melanogaster помагат да се разберат подробно всички механизми. Те потискат активността на митохондриалния сиртуин SIRT4 и това води до намаляване на продължителността на живота на насекомите.

Освен това, дори храненето, което е с определен състав, увеличава продължителността на живота на мухите, не променя нещата. Механизмът на ускорено стареене вече е започнал. Според учените извършената работа ще позволи в дългосрочен план да се получават лекарства против стареене.

Трябва да се знае още, че група изследователи от Обединеното кралство и Холандия са успели да увеличат продължителността на живота на мухи и червеи. Ключът към успеха е ограничаването на ензимната активност, която се среща и при хората, съобщава РИА Новости .

Така че единствено намаляването на активността на ензима Pol III в червата на мухи и червеи е достатъчно за удължаване на живота. Подобен ефект се постига, ако действието на ензима е потиснато в чревните стволови клетки. Известно е, че ензимът Pol III е необходим за протеиновия синтез и клетъчния растеж. Въпреки това, за пръв път се споменава неговата роля в процеса на стареене.