За да се развива мозъка на детето, то има нужда да е заобиколено от зеленина. Гори, паркове и други подобни трябва да се посещават по-редовно от хора с малки деца


Ново проучване, проведено в Барселона, показа, че зелените насаждения допринасят за развитието на мозъка на детето. Благодарение на тях вниманието на децата и работната памет са подобрени. В проучването взеха участие 253 ученици. Специалистите първо проучиха къде живеят децата, съобщава Zee News.

Освен това участниците направиха магнитно резонансно изображение (MRI). Също така, децата са преминали компютърни тестове за внимание и работна памет. Изследователите установили, че учениците от началното училище, които са израснали в къщи, заобиколени от зеленина, са имали повече бяло и сиво вещество в определени области на мозъка.

Горните характеристики са свързани с развитите когнитивните функции. Максималното увеличаване на обемите сиво и бяло вещество при децата, които са израснали, заобиколени от зелени насаждения, е свързано с подобряването на работната памет и намаляването на нивото на невнимание.

Според експерти зелените насаждения са полезни за психиката. Те стимулират развитието на творческата и изследователската дейност. Освен това в зелените площи замърсяването на въздуха и нивата на шума са по-ниски. Това може непряко да засегне мозъците на децата.

Освен това, за да получат добри оценки е важно децата да спортуват. И колкото повече – толкова по-добре.

Според ново проучване, проведено в Университета на Гранада, при деца, които са в добра физическа форма, има повече сиво вещество в кората и подкоровите области на мозъка. По-голям обем на сивото вещество се свързва с високи постижения в училище. Изследването обхваща повече от 100 деца с наднормено тегло или затлъстяване, според Psych Central .

Учените са установили, че структурата на мозъка и развитието на децата са пряко зависими от физическата форма. По този начин, с висока аеробна издръжливост е тясно свързан големия обем на сивото вещество в кората на главния мозък. Тези области на мозъка са отговорни за изпълнителните функции, обучението и моторните умения.