При хипертония (повишено кръвно налягане), първото, което ще ви посъветва лекарят, е да ограничите консумацията на сол


Всеизвестен факт е, че съдържащият се в готварската сол натриев хлорид има свойството да задържа водата в клетката, а това причинява повишаване на кръвното налягане в организма.

Минималното количество сол, необходимо за нормалното функциониране на организма, е 2 г дневно, а оптималното е 6-7 г.

Съвременният човек използва сол в храната си двойно повече. Това е абсолютно недопустимо за страдащите от хипертония.

Променете менюто си. Изхвърлете от него или поне намалете консумацията на пакетирани и консервирани храни, тъй като голяма част от солта е в тях. Обезсолявайте сиренето, туршията и киселото зеле, като ги държите във вода. Маслините заливайте с гореща вода.

Ограничете несолени продукти, които имат високо съдържание на натрий -яйца, пресни млечни продукти, ориз, газирани напитки. В тази група спадат и хранителни добавки като бакпулвер, сода за хляб, натриев хидроксид, натриев сулфид.

Купете диетична готварска сол, в която част от натриевия хлорид е заменен с калиев. На практика соленият вкус е запазен, но е намален с 1/3 вносът на натрий. Тази сол трябва да се добавя към края на готвенето, тъй като губи вкусовите си качества при продължителна термична обработка.

За да не се изкушавате, не поставяйте солница на масата. Отървете се, ако имате често срещания лош навик да солите още преди да сте опитали яденето.

Няма да е лесно, защото при повишена консумация на сол чувствителността на вкусовите рецептори намалява и се появява необходимост от още по-голямо количество сол, за да се усети солен вкус. Привикването към нормален прием става постепенно. Всеки ден по малко ограничавайте солта. Компенсирайте вкуса, като слагате повече свежи подправки в ястията.