Pin It
26/12 2017

Запекът при децата се лекува с леки слабителни

Запекът при децата е относително понятие – зависи от възрастта


Новородените, които са на естествено хранене, акат след всяко ядене – 6-7 пъти дневно, а ако са на адаптирано мляко -1 -2 пъти. При констипация в първите седмици след раждането задължително се консултирайте със лекар, тъй като може да става дума за вродено заболяване. До 1 година е нормално голямата нужда да идва 2-3 пъти дневно, а след година -1-2 пъти.

За бебе на 6-7 месеца 2 дни без изхождане могат да се приемат като запек. При по-големи деца критерият се доближава до този за възрастните – 3-4 дни. При тях причината може да е начинът на хранене или да е психическа – например трудно адаптиране към нови условия при тръгване на детска градина, училище.

При кърмачетата стремежът е запекът да се лекува максимално щадящо. Може майката да вземе слабителни средства, които бебето да получи чрез млякото. Може да използвате термометър, за да улесните изхождането. Намажете ануса с крем, поставете термометъра и внимателно завъртете в двете посоки няколко пъти. Ако не постигнете ефект, опитайте клизма с детски иригатор.

Преди да се консултирате със специалист за слабителни медикаменти, имайте предвид, че храненето играе важна роля за лечение на запека. Ако бебето е на адаптирано мляко, пригответе го не с вода, а с отвара от овесени ядки. При по-големи деца включете в менюто круши, сливи, пъпеш, диня, грозде, домат. За по-добро действие е необходимо плодовете и зеленчуците да се ядат на гладно.

При децата в училищна възраст проблемът обикновено е, че ядат предимно сухи храни. Вкъщи предлагайте всеки ден супи, готвени ястия, сокове. Добре действат пробиотиците като кисело мляко.

Добавете коментар